ruokanysse yläkuva 916x218
RuokaNysse kuski 200
RuokaNysse kiertää eri puolilla Tamperetta.

RuokaNysse

RuokaNysse on entinen kauppa-auto, joka kiertää maanantaista torstaihin eri puolilla Tamperetta jakamassa ruoka-apua.


Tampereen ev.lut seurakuntayhtymän diakoniakeskuksen ylläpitämä RuokaNysse jakoi vuonna 2014 melkein 20 000 ruokakassia. Sen lisäksi elintarvikkeita jaettiin moniin toimipisteisiin, jotka taas puolestaan auttavat omia asiakkaitaan. Esim A-Killan tuvat, nuorten työpajat, yh-äitien ryhmä yms. Jaettavat elintarvikkeet tulevat EU:lta ruoka-apuna, ostetaan kirkollisverorahoin sekä saadaan lahjoituksina kaupoilta.


RuokaNyssen elintarvikeavun piiriin tullaan asuinalueen diakoniatyöntekijän kautta. Diakoniatyöntekijä kartoittaa avun tarpeen ja antaa asiointioikeuden RuokaNysseen.


Toiminnan mahdollistajat


moro 150RuokaNyssen toiminnan mahdollistavat vapaaehtoistyöntekijät sekä yksityishenkilöiden ja yhteisöjen toiminnalle antamat lahjoitukset.

RuokaNysse noudattaa toiminnassaan samoja viranomaismääräyksiä kuin kauppaliikkeetkin, joten jaettavat elintarvikkeet ovat hyvälaatuisia.


Ruokanyssen historia

Ruokanysse

Teiskolaiskauppias Antti Jokisen vanha kauppa-auto sai uuden käyttötarkoituksen vuonna 2008, kun ruoka-apua lähdettiin kuljettamaan autokyydillä sinne, missä sitä kipeästi kaivataan. Suoraan autettavan kotikulmille.

RuokaNyssen toiminta sai alkunsa vuonna 2008, kun 90-luvun puolivälissä vähävaraisten tueksi perustettu Tampereen seurakuntien diakoniatyön ruokapankki laajensi tärkeää toimintaansa innovatiivisella tavalla.

Talousongelmien lisääntyminen näkyy yhteiskunnassamme monella tavalla, selvästi myös diakoniatyön ruoka-avun piirissä. Lisääntynyt kysyntä kertoo tästä huolestuttavasta kehityksestä.

Ruokapankin ja Nyssen toimintaa pyöritetään kahden vakituisen työntekijän sekä vapaaehtoisten tärkeän avun turvin.

Vapaaehtoisten työpanos jakautuu elintarvikkeiden kuljetus- ja lastaustehtäviin sekä asiakkaiden avustamiseen Nyssessä. Ruoka-apuna jaettavat elintarvikkeet hankitaan EU:n tuella, seurakuntayhtymän rahoituksella ja osa saadaan kaupoilta, jotka lahjoittavat myymättä jääneitä tuotteita, usein leipää tai mahdollisesti tavallisesta valikoimasta poikkeavia tuoretuotteita.

Toiminta starttaa aamuisin Nekalan Kuoppamäentieltä ruokapankin keskusvarastolta, jossa auto lastataan lähtökuntoon. Ruokapankin kautta elintarvikelahjoitukset löytävät tiensä myös seurakuntien työttömien ruokailuihin.

Nysse kiertää neljänä arkipäivänä viikossa ennakkoon sovituilla pysäkeillä Tampereen alueella. Julkista tietoa sijainnit eivät ole, ajoreitit ja aikataulut ovat ainoastaan diakoniatyötekijän ja asiakkaiden tiedossa. Pysäkillä kuljettaja tarkastaa, että tulijalla on diakoniatyöntekijän päätös ruoka-avusta.

Kun kaikki on kunnossa, vapaaehtoistyöntekijä ohjaa ja avustaa tarvittaessa ruokakassin täyttämisessä. Kassin perussisältö koostuu jauhoista, maitojauheesta, myslistä, kaurahiutaleista, hapankorpuista, valmispasta -aineksesta, kananmunista, margariinista ja säilykkeistä. Lisäksi tarjolla on leipää ja satunnaisesti muita vaihtuvia- ja kausituotteita, kuten hedelmiä. Esimerkiksi syksyisin valikoimaan saadaan yksityisten lahjoittajien toimittamia omenoita.

Viikossa asiakkaita käy keskimäärin 350 - 400. Vuosittain RuokaNyssen avun piiriin kuuluu kaikkiaan noin 3 000 taloutta. Eikä kävijämäärän kasvu näytä hiipumisen merkkejä.

Asiakaskunnasta merkittävä osa elää niukan perusturvan varassa tai kuuluu muuten pienituloisten joukkoon. Tyypillisimmillään asiakas on yli 55 -vuotias työtön, lomautettu tai eläkeläinen. Lapsiperheitä asiakkaista on noin neljännes, joista puolet yksinhuoltajaperheitä.

Ruoka-avun tarve voi koskettaa ketä tahansa; asiakkaita on kaikista ikä- ja koulutusryhmistä. Kenen tahansa elämäntilanne voi muuttua yllättäen ja lupaa kysymättä. Silloin tarvitaan apua ja ihan konkreettisesti niitä paljon puhuttuja "elämän eväitä".

RuokaNysse sai viisivuotisjuhlan kunniaksi pintaansa uudet, komeat teippaukset. Tampereen seurakuntien ja Moro -lehden järjestämän suunnittelukilpailun voittanut työ näkyy Nyssen kyljessä.  Teemana onauttamisen ilo!

Lähde mukaan tekemään hyvää, pidetäänpä Nysse jatkossakin pyörillä ja toiminta rullaamassa! :)

Vuonna 2015 Ruokanyssen kautta jaettiin yli 20 000 ruokakassia tarvitseville.


Tampereen ev.lut. seurakunnat, Näsilinnankatu 26, PL 226, 33101 Tampere | p. (03) 219 0111 | etunimi.sukunimi@evl.fi